Frakcja wdychalna
Pyły są jednym z najczęściej występujących czynników, których oddziaływanie może prowadzić do powstania choroby zawodowej lub innego schorzenia związanego z wykonywaną pracą. Pyłem określamy zbiór cząstek stałych o różnej wielkości, które wyrzucone w powietrze, pozostają w nim przez pewien czas. Frakcja wdychalna pyłu są to cząstki o wymiarach poniżej 100μm, które są zatrzymywane w górnym odcinku dróg oddechowych, obejmującym nos, jamę ustną, gardło i krtań, a następnie wydalane ze śluzem.
Do najczęściej spotykanych pyłów frakcji wdychalnej w środowisku pracy zaliczamy:
Pyły drewna
Pyły drewna, powstają jako produkt uboczny obróbki i przerobu drewna oraz płyt drewnopochodnych, przede wszystkim w tartakach, zakładach meblarskich i stolarskich. Od 2020 roku każdy rodzaj pyłu drewna zaliczany jest do czynników o działaniu rakotwórczym lub mutagennym. Istnieją wyniki badań ukazujące zależność między narażeniem na pyły drewna, a rakiem gruczołowym oraz rakiem płaskonabłonkowym błon śluzowych nosa i zatok przynosowych. Ponadto drażniące i uczulające działanie pyłów drewna wynika z obecności związków chemicznych naturalnie w nim występujących. Należą do nich między innymi: fenole, flawonoidy, glikozydy, antrachinony i kumaryny.
Skutki oddziaływania pyłów drewna na organizm:
|
![]() |
Wartość najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS) dla pyłów drewna wynosi 2 mg/m3. W przypadku gdy stężenie pyłu przekracza 1 NDS praca nie powinna być kontynuowana do czasu wprowadzenia urządzeń ograniczających poziom zapylenia na stanowisku pracy lub dobranych środków ochrony indywidualnej. Do działań korygujących należą m.in.
|
Jak często badać czynniki rakotwórcze?
Obowiązek i częstotliwość wykonania przez pracodawcę pomiarów czynników rakotwórczych lub mutagennych na stanowiskach pracy reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 lutego 2021 r. (Dz. U. 2021, poz. 279). Zgodnie z jego treścią pomiary wykonuje się:
- do 30 dni od uruchomienia stanowiska pracy — w przypadku nowo powstałych stanowisk
- co najmniej raz na trzy miesiące — jeżeli podczas ostatniego badania i pomiaru stwierdzono stężenie czynnika powyżej 0,5 wartości najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS)
- co najmniej raz na sześć miesięcy — jeżeli podczas ostatniego badania i pomiaru stwierdzono stężenie czynnika powyżej 0,1 do 0,5 wartości NDS
Pyły mąki
Pyły mąki pochodzą z drobno zmielonych ziaren roślin zbożowych i niezbożowych. Największe narażenie zawodowe na działanie pyłów mąki występuje w piekarniach i młynach zbożowych. Ponadto duże narażenie odnotowano również w wytwórniach makaronu, cukierniach, wytwórniach pasz dla zwierząt oraz w rolnictwie. Konsekwencjami przewlekłego narażenia ludzi na pyły mąki jest działanie uczulające. Mąka pszenna zawiera co najmniej 40 alergenów, które mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne u pracowników. Dodatkowo narażenie na pyły mąki często prowadzi do patologicznego ścierania szkliwa zębów. Pył przylega do powierzchni zębów i dziąseł tworząc powłokę, skutkuje to ścieraniem tkanek twardych zęba.
Skutki oddziaływania pyłów mąki na organizm:
|
![]() |
Wartość najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS) dla pyłów mąki wynosi 2 mg/m3.
Jak często badać stężenie pyłów mąki?
- do 30 dni od uruchomienia stanowiska pracy — w przypadku nowo powstałych stanowisk
- raz na dwa lata jeśli wyniki badań są powyżej 0,1 do 0,5 wartości najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS)
- co najmniej raz w roku jeśli wyniki badań są powyżej 0,5 wartości NDS
Pyły organiczne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z wyjątkiem pyłów drewna oraz mąki
Kolejnym często spotykanym szkodliwym czynnikiem w środowisku pracy są pyły organiczne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z wyjątkiem pyłów drewna oraz mąki. Mogą one oddziaływać na narażonego pracownika prozapalnie, alergizująco, toksycznie oraz drażniąco. Największe narażenie zawodowe na działanie tych pyłów występuje w szwalniach, przetwórstwach owocowych, tekstylnych oraz wytwórniach pasz. Wartość najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS) dla frakcji wdychalnej pyłów organicznych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z wyjątkiem pyłów drewna oraz mąki wynosi 4 mg/m3.
Skutki oddziaływania pyłów organicznych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z wyjątkiem pyłów drewna oraz mąki:
|
![]() |
Jak często badać stężenie pyłów organicznych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z wyjątkiem pyłów drewna oraz mąki?
- do 30 dni od uruchomienia stanowiska pracy — w przypadku nowo powstałych stanowisk
- raz na dwa lata jeśli wyniki badań są powyżej 0,1 do 0,5 wartości najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS)
- co najmniej raz w roku jeśli wyniki badań są powyżej 0,5 wartości NDS
Nasze laboratorium wykonuje również pomiary stężeń pyłowych czynników - frakcja wdychalna:
- pyły niesklasyfikowane ze względu na toksyczność
- węgiel magnezu wapnia (dolomit)
- węgiel (kamienny, brunatny)
- węglik krzemu, niewłóknisty
- gips - siarczan (VI) wapnia
- cement portlandzki
- apatyty i fosforyty
- grafit syntetyczny
- ditlenek tytanu
- grafit naturlalny
- sadza techniczna
- kaolin
- talk